
Skrivnost ohranjanja svežine priljubljenega poletnega sadeža je v njegovem shranjevanju. Veste, kdo je lubeničin "najboljši sosed"?
Oglaševanje
Priljubljena lubenica je za marsikoga skoraj že simbol poletja, saj prinaša osvežitev v vročih, pa tudi v manj vročih dneh.
Ena od težav pa je, da jo običajno prodajajo v večjih kosih ali celih sadežih, ki jih ne moremo vedno zaužiti v dovolj kratkem času in zato hitro propadejo.
Oglaševanje
Trik, s katerim lahko hitro propadanje lubenice preprečite in podaljšate njeno svežino, se skriva v načinu shranjevanja, piše portal N1 Hrvaška. S tem trikom boste rok trajanja lubenice podaljšali tudi za dva tedna.
Po besedah profesionalne kuharice Kristine Orso je celo lubenico najbolje shranjevati na temnem mestu, stran od virov toplote, kot je na primer pečica.
"Ko pridem domov, celo lubenico hranim pri sobni temperaturi, stran od neposredne sončne svetlobe. Celo sadje zdrži bistveno dlje kot narezano," pojasnjuje Kristina.
Oglaševanje
Idealno mesto je polica v kuhinjski shrambi brez svetlobe in toplote, ali klet.
Lubenice tudi ne bi smeli shranjevati v bližini drugega sadja. Mnogo vrst sadja – kot so banane, jabolka in avokado – namreč oddajajo plin etilen, ki pospešuje zorenje.
Če je lubenica izpostavljena večjim količinam etilena, začne hitreje razpadati.
Primerni "sosedje" za lubenico pa so ananas, citrusi in jagodičevje, ki oddajajo manj etilena.
Oglaševanje
Kako hraniti narezane rezine lubenice?
Ko lubenico enkrat narežete, jo je treba takoj spraviti v hladilnik, po možnosti v posodi s pokrovom.
Zaradi visoke vsebnosti sladkorja in soka rezine hitro privabljajo bakterije, zato jih je treba hraniti pokrite.
Oglaševanje
"Sveže narezana lubenica izgublja vlago in okus, kadar je izpostavljena zraku. Najboljši način za preprečitev tega je, da izpostavljeni del tesno ovijete s plastično folijo," svetuje strokovnjakinja.
Zatem ovite rezine položite v plitvo, hermetično zaprto posodo.
Ta kombinacija čudežno pripomore k ohranjanju svežine.
Manjše koščke ali kocke lubenice pa je najbolje položiti na krožnik, obložen s papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno vlago in preprečila razvoj plesni.
Oglaševanje
Narezane rezine pojejte čim prej!
Narezana lubenica zdrži le nekaj dni – najboljša je dan ali dva po rezanju, potem pa hitro izgublja svežino in okus.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje